Mavi Türkçe mi?
Mavi kelimesi Arapça Ma’i kelimesinden türemiştir. “Ma” Arapçada su anlamına gelir. Ma’i suya ait, sudan gelen anlamına gelir. Eski Türkçede “çakır” ve “gökyüzü” kelimeleri mavi anlamına gelir ve bugün hala mavi tonlarını ifade etmek için kullanılır.
Siyah Türkçe kökenli mi?
Kara Türkçe bunlardan biridir ve Türk dilinin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Orhon yazıtlarından beri kullanılmaktadır. Kara ise dilimize Farsçadan gelmiş ve ilk olarak Türklerin Anadolu’ya gelip İslamiyeti kabul etmesiyle kullanılmıştır.
Yeşil Türkçe kökenli mi?
9- Yeşil: Türkçe “alter” (yaşayan) kelimesinden gelir. Anlamını genişleterek, renk adı “yaşayan, yeşil bitki” ile benzetme yoluyla konulmuştur. Yeşilleşme, yeşil, yeşim (taş), alter (yaşam) hepsi “alter” kökünden gelir.
Kırmızı Türkçe mi?
“Kırmızı” kelimesi Türkçe’ye Arapça “rot” ifadesinden gelir. Bu isim, “rot” adlı bir böcekten elde edilen ve Osmanlı döneminde romatizma tedavisinde kullanılan koyu kırmızı bir ilacın isminden türemiştir.
Beyaz Türkçe mi?
Kelimenin kökeni Türkçedir, ak kelimesi de Türkçedir; Arapçada “süt” anlamına gelen “beyaz” kelimesinin de yerleşik bir kullanımı vardır.
Mor Türkçe mi?
Kelimenin kökeninin Farsçada “demir pası” ve Türkçede “mor” anlamına gelen “mur” olduğu düşünülüyor. Büyük olasılıkla boyanın elde edildiği deniz canlısının adı olan murex’ten geliyor.
Kızıl Türkçe mi?
Eski Türkçe “kızġıl” veya “kırmızı”, “kırmızı, kanın rengi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen ve yazılı örneği olmayan Eski Türkçe biçimi *kızıġ’dan, Eski Türkçe eki +Il² ile türemiştir.
Sarı hangi dilden gelir?
Eski Türkçe sarġ “soluk renk, sarı” kelimesinden türemiştir. Moğolca Sira’ya bakınız “sarı renk, safra, öd” anlamına gelir. Türkiye Türkçesi’nde Saz benizli ifadesindeki saz aynı kelimenin farklı telaffuzudur.
Turkuaz Türkçe mi?
Turkuaz kelimesi, Fransızcada “Türk” anlamına gelen turquois kelimesinden gelmektedir. Zira, günümüzde İran ve Afganistan sınırında bulunan Büyük Horasan bölgesinden çıkarılan turkuaz minerali, ilk olarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya getirilmiştir.
Nisan Türkçe mi?
Nisan, Miladi takvime göre yılın 4. ayıdır ve 30 gündür. Nisan kelimesinin Farsça (Nisan), Süryanice (Nisanna), Sümerce (Nisag = ilk meyveler), Akadca (Nisānu) ve İbranice (nîsān) kelimelerinden geldiği söylenebilir.
Soğuk Türkçe kökenli mi?
Eski Türkçe soġık “soğuk” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türemiştir.
Güneş hangi dilde?
Etimoloji. Güneş kelimesi, aynı anlamına gelen Orta Türkçe küneş kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “parlamak, aydınlatmak” anlamına gelen “küne-” kelimesine “+Iş” ekinin eklenmesiyle türetilmiştir. Eski Türkçede var olduğuna inanılmaktadır, ancak yazılı bir örneği yoktur.
Kasım Türkçe mi?
Kasım ismi Arapça kökenli olup genel olarak “bölüştüren”, “paylaşan” veya “adil dağıtan” anlamına gelmektedir.
Pazar hangi dilde?
Farsça bāzār بازار, “çarşı, alışveriş yeri” kelimesinden türemiştir.
Yeşim hangi dilde?
Jade – Nişanyan Sözlüğü. Farsça “yashm یشم” veya “yashb یشب”, “değerli taş, yeşim” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, Eski Farsça ve Orta Farsça’da aynı anlama gelen “yashp” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Aramice/Süryanice ve İbranice’de aynı anlama gelen yaspē יָשׁ֯פֵה kelimesiyle ilişkilidir.
Mavi Türk ismi mi?
Kelimenin kökeni Arapça “ma” kelimesidir ve su anlamına gelir. Mavi kelimesi Türkçeye Arapça “su gibi” anlamına gelen Ma’i kelimesinden gelir. Kâşgarlı Mahmud’un 1073’te Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı Divân-ı Lügati’t-Türk adlı eserinde çaqır (çakır) ve sky (kök) kelimeleri mavi anlamında kullanılmıştır.
Mavi Türkiye mi?
1991 yılında İstanbul’da kurulan Mavi, şu anda 30 yıllık denim uzmanlığına dayanan küresel bir yaşam tarzı markasıdır. 2017 yılında halka açılan şirketin Türkiye, ABD, Kanada, Almanya, Rusya ve Avustralya dahil olmak üzere 34 ülkede yaklaşık 4 mağazası bulunmaktadır ve bunların 456’sı Mavi mağazasıdır.
Mavi ismi hangi ülkenin?
· Türkiye’den dünyaya açılan ilk moda markası olarak: “Çok ileri gittik.” Reklam kampanyasıyla trend yarattı.
Sarı hangi dilden gelir?
Eski Türkçe sarġ “soluk renk, sarı” kelimesinden türemiştir. Moğolca Sira’ya bakınız “sarı renk, safra, öd” anlamına gelir. Türkiye Türkçesi’nde Saz benizli ifadesindeki saz aynı kelimenin farklı telaffuzudur.