İçeriğe geç

Seferi Olan Nasıl Namaz Kılar

Hanefi mezhebine göre seferi namazı nasıl kılınır?

Zamana göre hareket edenler: Onlara göre üç günlük (on sekiz saatlik) bir yolculuk bir yolculuktur. Bu durumda namazlarını kısaltabilirler, aksi takdirde kısaltamazlar. Hanefilere göre yolculukta olan bir kimse iki tane dört rekatlık farz namazı kılmalıdır. Ancak dört rekatta kılsa bile namazı geçerlidir.

Seferi iken yatsı namazı kaç rekat kılınır?

Seferi durumunda 4 rekattan oluşan farz namazı 2 rekat olarak kılınır. Yolculukta namaz; öğle, ikindi ve yatsı vakitlerinde, akşam vakti hariç, iki rekat olarak kılınır. Bütün sünnetler kılınır. Uygun bir durum yoksa sünnet kılınmaz.

Seferide beş vakit namaz nasıl kılınır?

Seferi namazları kılınırken, dört rekat farz namazı içeren namazlar iki rekat olarak kılınmalıdır. Yolculukta olanlar, akşam namazı hariç, diğer namazları iki rekat olarak kılmalıdır. Yolculukta olduğu düşünülen kişiler için, farz namazlarını kılmaları yeterlidir. Sünnet namazlarını kılmaları caiz değildir.

Seferi olan namazı tam kılabilir mi?

Bir yolcu namazlarını kısaltabilir veya tam kılabilir. Ancak Hanbelilere göre kısaltmak, tamamlamaktan kesinlikle daha faziletlidir.

Hanefi mezhebine göre seferilik kaç gün?

İmam Ebu Hanife’ye göre uzun yolculuğun süresi üç gün üç gece olarak bilinmektedir. Hanefi hukukçuları bu süreyi yaklaşık 85-90 km olarak tanımlamaktadır. Bunu olarak tanımlamışlardır. İmam Şafi’ye göre uzun yolculuğun süresi iki gün veya iki gecedir. Bu süreyi 144 ve 178 km’ye çıkaran bazı Şafi hukukçuları vardır.

Seferi namazının süresi kaç gündür?

Bu kurallar Hanefi mezhebine uygundur. Şafii mezhebine göre ise yolculuk sayılabilmesi için yaklaşık 90 km.lik bir mesafeyi kat etmek niyetiyle yola çıkılması ve varış yerinde giriş-çıkış günleri hariç dört günden az kalınması gerekmektedir.

Seferi akşam namazı nasıl kılınır diyanet?

Cemaatle namaz kılan kimse, bu namazları birbiri ardına ve sırasına göre kılar; iki farz arasında sünnet kılmaz ve başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ve ikindi namazlarının farzları öğle veya ikindi vaktindedir; akşam ve yatsı namazlarının farzları, akşam veya yatsı vaktinde ara verilmeksizin birbiri ardına kılınır.

Seferi namazın şartları nelerdir?

Yolculuktaysanız, 4 rekatlık farz namazlar 2 rekatta kılınır. Tüm sünnetler kılınır, ancak bunlar mevcut değilse, sünnetler atlanabilir. Eğer yerleşik bir kişi (misafir değil) yolculukta olan bir imamı takip ederse, imam 2 rekat’ı 4 rekat olarak kıldırır ve sonra onu sağında ve solunda selamlar.

Seferi akşam namazı sünnet kılınır mı?

Hanefiler şöyle derler: (ed-Dürrü’l-Muhtâr, I, 742) Eğer sefere çıkan kimse emin bir yere varmışsa, namaz vakitlerine bağlı sünnetleri de yerine getirir. Fakat korku ve kaçma halinde ise, yani acele edip yola devam etmek zorunda ise sünnete uymaz.

Seferi olan vitir namazı kılar mı?

Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Alimlerin çoğunluğu Vitir namazının müekked sünnet olduğunu ve soruyu soran kişinin düşündüğü gibi vacip olmadığını belirtmişler ve Bedevi hadisini delil olarak göstermişlerdir.

Seferi iken namaza nasıl niyet edilir?

Seferi namazı kılmaya niyet edildiğinde rek’at sayısını ve rek’at sayısını belirtmek gerekmez. Her zaman olduğu gibi niyet edilir. Örneğin, “Vakit namazını kılmaya niyet ettim.” demek gibi. Seferi namazı kılarken, dört rek’atlık bir farz namazı içeren namazlar iki rek’at olarak kılınmalıdır.

Otobüs içinde namaz nasıl kılınır?

Günümüzde otobüs, tren ve uçakla yolculuk yapanlar, ayakta ve kıbleye dönerek namaz kılmak genelde mümkün olmadığından, koltuklarını işaret ederek namazlarını kılabildikleri gibi, yolculuk öncesi veya sonrasında veya mola yerlerinde cemaatle de namazlarını kılabilmektedirler.

Seferi 4 kılarsa ne olur?

Yolculuk esnasında dört rekâtlı bir namaz kazaya kalırsa, ister yolculuk esnasında, ister yolculuktan sonra kılınsın, bu namazlar iki rekât olarak kılınır.

Tatile giden seferi olur mu?

Buna göre, bir şehirde evi olan bir kimse, oraya gittiğinde yolcu sayılmaz. Bazı güncel yaklaşımlara göre, bir kimsenin yazlık evinin olduğu yer, onun asıl evi gibidir. Bu nedenle kişi, namazlarını tamamen kendi yazlık veya kışlık evinin veya zaman paylaşımının olduğu yerlerde kılar.

Seferi kişi cemaatle namazı nasıl kılar?

Yolculuk halinde bulunan bir kimse, yerleşik imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/80). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salat, 18 [378]; Müslim, Salat, 77 [411]) buyurmuş ve cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.

Seferi olmanın şartları nelerdir?

İşyeri düzenli olarak gidip gelen ve en az 90 km uzaklıkta olan ve Hanefilere göre 15 günden az, Şafiilere göre 4 günden az kalan bir kimse, ikamet ettiği ve iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bulundurmalıdır. Bir yerde kalırsa, orada yolcu sayılır.

Seferi olunca namaz nasıl kılınır diyanet?

IV – NAMAZ VE ABDULASYON Yolculuğa çıkan bir kimse, yolculuğunun sonuna kadar dört rekat farz namazını iki rekat olarak kılar. Yolculukta olan kişiler, beş vakit namazın farz namazlarından önce ve sonra sünnet namazlarını kılarlarsa sevap kazanırlar. Bunu kılmamaları da, kaza etmeleri de caizdir.

Seferi olan kimse vitir kılar mı?

Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Alimlerin çoğunluğu Vitir namazının müekked sünnet olduğunu ve soruyu soran kişinin düşündüğü gibi vacip olmadığını belirtmişler ve Bedevi hadisini delil olarak göstermişlerdir.

Hanefi mezhebine göre seferi namazda sünnet kılınır mı?

Hz. Peygamber (s.a.s.) bunu, bazı vakitlerde yola çıkmanın caiz olabileceği hususunda halkı uyarmak için yapmış olabilir.” Hanefiler şöyle demişlerdir: (ed-Dürrü’l-Muhtâr, I, 742) Sefer güvenli bir yere varınca, namaz vakitleriyle ilgili sünnetler de yerine getirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir